Vanaf 1 juli 2023 verwerkt google analytics universal geen gegevens meer!

Google Analytics (GA) is een onmisbare tool voor veel bedrijven en website-eigenaren. Het programma verzamelt allerlei nuttige informatie over het gedrag van bezoekers op je website. Vaak is Google Analytics voor ons het startpunt voor het ontwikkelen van een nieuwe website of het verbeteren van de prestaties van een bestaande website.

Een tijdje geleden heeft Google aangekondigd dat ze hun analyticsplatform aan het upgraden zijn van Universal Analytics (UA) naar Google Analytics 4 (GA4). Vanaf 1 juli verzamelt UA geen gegevens meer, dus als je gebruik wilt blijven maken van de data zul je voor die tijd moeten overstappen naar GA4.

In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen uit tussen de twee platformen en hoe je van UA naar GA4 kunt overstappen.

Het grootste verschil tussen UA en GA4 is dat GA4 zich meer richt op het verzamelen van gegevens van gebruikers in plaats van sessies. Dit betekent dat GA4 in staat is om een meer volledig beeld te geven van het gedrag van individuele gebruikers op je website of app, in plaats van alleen op basis van bezoeken. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een andere manier van het toekennen van identificatienummers aan gebruikers.

Een ander groot verschil tussen UA en GA4 is de manier waarop gebeurtenissen worden gevolgd. In UA worden gebeurtenissen bijgehouden met behulp van “acties” zoals paginaweergaven, evenementen en transacties. In GA4 worden gebeurtenissen bijgehouden met behulp van “gebeurtenisparameters”. Dit betekent dat gebeurtenissen veel flexibeler en gedetailleerder kunnen worden bijgehouden in GA4.

Als je overstapt van UA naar GA4, moet je een aantal stappen ondernemen om je bestaande data over te zetten. Het is belangrijk om te beginnen met het aanmaken van een GA4-property in je Google Analytics-account. Dit kun je doen door op de knop “Property maken” te klikken in je GA-account. Vervolgens moet je de GA4-trackingcode toevoegen aan je website of app.

Daarnaast moet je ook je bestaande UA-property blijven gebruiken, omdat het niet mogelijk is om historische data van UA over te zetten naar GA4. Het is dus belangrijk om beide properties te gebruiken tijdens de overgangsfase om de continuïteit van je data te waarborgen. Je kunt echter wel gegevens van je UA-property importeren naar je GA4-property door middel van een “gegevensimport”.

Als je eenmaal je GA4-property hebt aangemaakt en de trackingcode hebt geïnstalleerd, kun je beginnen met het verzamelen van gegevens in GA4. Het is belangrijk om een ​​nieuw trackingplan te maken en te implementeren in GA4, zodat je alle gebeurtenissen en doelen die je wilt bijhouden kunt definiëren.

Kortom, de overstap van UA naar GA4 kan enige tijd en moeite kosten, maar het kan je wel meer gedetailleerde en nuttige informatie opleveren over het gedrag van je websitebezoekers en app-gebruikers. Het is daarom belangrijk om deze overstap serieus te nemen en ervoor te zorgen dat je alles goed instelt om een soepele overgang te garanderen.

Hulp nodig bij de overstap naar GA4? Wij helpen je graag!

Barry Goudsmit​
Barry Goudsmit
Digital Marketeer